Een kleerkast die bij mij past.

Ik voel.

Disclaimer: Deze blogpost gaat niet echt over kleren.

Kleren zijn een oppervlakkig iets. Maar zeker niet neutraal. We dragen elke dag kledij en daarmee tonen we iets. We tonen of kledij voor ons iets betekent of niet, we tonen onze stijl, we tonen wat we graag zien.

Enkel dat dragen dat bij jou past en waar je je goed in voelt, is echter niet vanzelfsprekend. Misschien voor sommigen wel, maar voor mij was dat althans niet het geval. Het is eigenlijk nog maar sinds enkele maanden dat ik nu écht een kleerkast heb die enkel van mij kan zijn. En dat is zeer bijzonder.

Het heeft zeer lang geduurd voor ik zelf durfde kiezen. Echt kiezen. Kiezen omdat het goed voelt. Niet kiezen omdat ik weet wat in de smaak zou vallen, of omdat ik weet wat net niet in de smaak zou vallen. Kiezen vanuit aanpassing of kiezen vanuit pure rebellie, dat is geen kiezen. In beide gevallen draag je kledij die niet goed voelt. Dat prikt, is te strak of te los, je voelt je een beetje een bedrieger. Je voelt je niet echt.

Ik heb hierin kleine stapjes gezet. Het begon met kledij dragen voor en van mezelf op momenten dat ik in een weinig-kritische omgeving vertoefde. En uiteindelijk ben ik op een punt gekomen dat het mogelijk is om kledij te dragen, zonder mij nog bewust te zijn van het oordeel van anderen. Nu draag ik wat ik wil, wanneer ik wil en geniet ik volop van dit experimenteren met mijn persoonlijke stijl. Een oordeel mag komen, het raakt mij eigenlijk niet meer. Het maakt mij zelfs niet kwaad of gefrustreerd, het is gewoon een mening, punt.

Kledij dragen die al dan niet bij je past, zo’n groot drama is dat voor velen niet. Maar wat wel dramatisch is is iets dragen (als in: gewicht op je schouders, of ‘ver’dragen) dat niet bij je past. En dat vind ik het mooie aan mijn kledij-proces. Ik voel nu hoe het is om te dragen wat werkelijk bij mij past. Ik voel hoe het is om te voelen en om vrijer te zijn.

Niemand bezit een absolute waarheid. Toch hechten we zoveel belang aan het oordeel van (belangrijke of minder belangrijke) anderen. Logisch, we zijn sociale dieren. Het zou problematisch zijn mochten we nooit iets geven om het oordeel van een ander. Maar de lijn wordt getrokken daar waar je jezelf in de steek laat.

Voelen wat bij je past, op vlak van liefhebben, werk, vrije tijd, wonen, geld, uiterlijk, … en dit kunnen vinden en omarmen. Dat is werkelijk het mooiste dat er is.

2 gedachtes over “Een kleerkast die bij mij past.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.