Non-fictie boeken die blijvende waarde brachten in mijn leven.

Ik voel.

Soms komt een boek op het juiste moment, vooral als je door een moeilijke periode gaat. Dit had ik met twee van onderstaande boeken: Intimiteit en Mijn kind, mijn spiegel. De andere boeken kwamen op een minder woelig moment, maar veranderden ook veel in mijn denken en zelfs mijn manier van leven. Een overzichtje:

Dit boek kwam er toen ik uitgevallen was van mijn werk. Noem het een burn-out, noem het een normale reactie op een abnormale omgeving. Ik verkies dit laatste, want een ‘burn-out’ geeft soms de illusie dat de persoon in kwestie zwak is en weerbaarder moet worden. Nee, meestal is de persoon in kwestie zo sterk en moedig dat hij veel te lang iets verdraagt dat niemand zou moeten verdragen. Dit was zowat de belangrijkste boodschap die ik voor mezelf in die specifieke periode haalde uit het boek. Ik voelde me schuldig, zwak, verslagen, maar dankzij het boek wist ik dat ik voor het eerst een keuze had gemaakt (de keuze om na het uitvallen definitief niet terug te keren) dat trouw was aan mezelf. Bedankt Paul.

Geen simpel boek hoor dit. Een klein boekje, maar zo prachtig. Het boek gaf mij persoonlijk mee dat we als mens veel keuze hebben. Ons denken, onze cultuur, onze gewoonten, enzovoort, zijn in de eerste plaats constructies. Het goede nieuws is daarom dat je daar niet hoeft in mee te gaan, als dat niet bij je past. Je mag dus anders denken, anders leven, op een eigen verbeeldende manier. Heel mooi.

De titel alleen al hé. 🙂 Een zeer mooi, leesbaar, luchtig en grappig boek maar met een serieuze boodschap. Een antigif voor de hele stapels zelfhulpboeken die ons vooral – zonder dat we het daarom beseffen – doen meedraaien in de prestatiemaatschappij. Dit boek verdraait ons ‘moeten’ naar zoveel ‘mogen’.

Wat een vrouw.. Als je het woord ‘authentiek’ opzoekt in het woordenboek, dan zie je daar hopelijk ‘Fleur Van Groningen’ bij staan, want ik blijf mij telkens weer verbazen van haar puurheid. Ze brengt alles, onverbloemd, daar heb je heel wat lef voor nodig! Dit boek las ik op een moment dat mijn zelfkritiek overwinning boekte. Ik had het niet gehaald in een tweede ronde van een voor mij – op dat moment – belangrijke sollicitatieronde. Ik wilde in een hoek kruipen en er nooit meer uitkomen. Maar ik las inmiddels ook dit boek. Dat én de steun van enkele belangrijke mensen, sleepten mij er in een razendsnel tempo weer doorheen. Fleur leert mij hoe belangrijk het is om van jezelf te houden (en niet op een egocentrische cliché manier hoor). Ze leert mij om rekening te houden met limieten: wat mag er nog in mijn emmer op dit moment en waar heb ik nood aan? En ze leerde mij vooral iets bij over mijn innerlijke criticus. Eén van de waardevolle boodschappen die ik onthouden heb is bv. dat kritiek van anderen pas hard aankomt als het overeenstemt met zelfkritiek.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.